Cele-mai-comune-cauze-stiute-sau-mai-putin-cunoscute-ale-bolii-parodontale.jpg

Printre cele mai grave afectiuni ce pot aparea la nivelul cavitatii bucale se numara boala parodontala. Netratata la timp poate duce la pierderea dintilor.

Pentru a ne putea feri de ea si pentru a-i putea contracara efectele, trebuie mai intai sa stim cum poate aparea si cum se manifesta. In randurile urmatoare veti putea citi despre cauzele, simptomele si tratamentul bolii parodontale.

Ce este boala parodontala?

Este o afectiune cronica ce are ca manifestare deteriorarea structurilor ce au rolul de a sustine si a fixa dintii la nivelul osului. Aceasta boala este cauzata de o dezechilibrare la nivelul speciilor bacteriene din zona cavitatii bucale.

Din cauza pierderii dintilor, persoanele care sufera de boala parodontala au probleme cu masticatia si cu increderea in sine, ceea ce duce la o scadere a calitatii vietii.

Statisticile ne spun ca aceasta afectiune este prezenta in forme diferite la aproximativ 50% dintre adultii de peste 30 de ani, urcand pana la 70% in randul adultilor de peste 65 de ani. In jur de 70% dintre pierderile dentare la adulti au drept cauza boala parodontala.

Cu toate ca majoritatea persoanelor care sufera de parodontoza sunt adulte, aceasta afectiune poate aparea si in randul tinerilor. 

Care sunt cauzele bolii parodontale?

Exista mai multi factori care pot favoriza aparitia acestei boli. Placa bacteriana reprezinta principala cauza. Depunerea acesteia pe suprafata dintilor sau pe lucrarile protetice poate fi eliminata prin adoptarea unei igiene orale corespunzatoare.

Igiena corespunzatoare presupune periajul de doua ori pe zi si participarea la un control stomatologic de doua ori pe an.

In cazul in care placa bacteriana nu este indepartata zilnic, se intareste si se transforma in tartru. Daca se intampla acest lucru este neaparat necesara o vizita la medicul stomatolog pentru o procedura de detartraj.

Un alt factor care influenteaza aparitia bolii parodontale este fumatul. Incarcatura bacteriana a persoanelor care fumeaza este mult mai mare decat a persoanelor care nu fumeaza.

Prin urmare, dintii fumatorilor sunt predispusi la aparitia unor pete de nicotina, dar si la aparitia tartrului. Inca un lucru ce trebuie retinut aici este faptul ca, in cazul fumatorilor, progresul bolii parodontale este de doua ori mai rapid.

Ce simptome are boala parodontala?

Afectarea gingiilor, adica gingivita, este primul dintre semnele bolii parodontale, iar in acest stadiu afectiunea este complet reversibila. Nefiind marcata de dureri sau alte stari de disconfort, aparitia bolii parodontale este greu de sesizat.

Sangerarea la periaj, gingiile care au crescut in volum si au culoarea rosie sunt semne care ar trebui sa va trimita cat mai repede la stomatolog.
Fumatorii experimenteaza o sangerare mai redusa, pentru ca fumatul are un efect asupra vaselor de sange.

De aceea, de multe ori, fumatorii se prezinta la un cabinet stomatologic in stadii mai avansate ale bolii.

Simptomele resimtite in urmatoarele stadii ale bolii pot fi: respiratia urat mirositoare, retractii gingivale, durere in timpul mestecatului, mobilitate a dintilor, disconfort la contacul cu alimente foarte reci sau foarte calde.

Odata atinse aceste stadii, boala este ireversibila si trebuie facut tot posibilul pentru a limita efectele ei. 

Care este tratamentul pentru boala parodontala?

Tratamentul bolii parodontale tine cont de stadiul in care se afla aceasta afectiune. Daca este vorba despre gingivita, atunci se vor elimina factorii care au dus la aparitia bolii, adica placa bacteriana si tartrul.

Daca stadiul bolii este unul mai avansat, se poate apela chiar si la terapie laser.

Indiferent care sunt simptomele pe care le aveti, nu ezitati sa va faceti o programare cat mai repede la un control stomatologic. Preventia este cheia, asa ca nu asteptati sa apara disconfortul ca sa mergeti la medic. Paza buna trece primejdia rea!

7 thoughts on “Cele mai comune cauze stiute sau mai putin cunoscute ale bolii parodontale

  1. Fascinant modul in care autorul a analizat diferite aspecte legate de subiectul abordat. Am fost impresionat de profunzimea cercetarii si de claritatea cu care au fost explicate conceptele discutate.

  2. Ma bucur ca am descoperit acest articol, deoarece mi-a oferit multe detalii interesante despre un subiect pe care nu il stiam foarte bine. Am gasit informatiile prezentate foarte utile si bine documentate.

  3. Articolul este foarte informativ si mi-a oferit o perspectiva noua asupra subiectului abordat. Am apreciat modul in care autorul a structurat informatiile si a prezentat argumentele sale.

  4. Articolul este bine structurat si usor de urmarit, ceea ce face lectura sa fie placuta si captivanta. Recomand cu incredere acest articol tuturor celor interesati de subiect.

  5. Sunt de acord cu ideile prezentate in acest articol si consider ca sunt extrem de relevante pentru contextul actual. Este important sa discutam despre acest subiect si sa ne informam corect.

  6. Ma impresioneaza profunzimea analizei prezentate in acest articol. Autorul a reusit sa aduca argumente solide si sa sustina fiecare punct de vedere expus.

  7. Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva detaliata asupra subiectului abordat. Am descoperit multe lucruri noi citind acest articol.

Comments are closed.